30-09-07

Vanaf Woensdag is het weer....Tijd om te gaan bloemschikken.

Nu de herfst terug is zal ik weer genoeg inspiratie en materiaal hebben om te bloemschikken.

Nog even geduld en jullie kunnen weer genieten van mijn bloemstukjes.

Ik zet hier nog even enkele bloemstukjes zodat jullie al enige ideetjes van lij heeft.

Voor de rest doorzoek mijn blog eventjes.

 

12

DSC02276

 

10:47 Gepost door dorangbloem in tips | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

29-05-07

Hortensia

 

hortensia3

Hydrangea, Hortensia is haar naam, Hortense, mijn moeder, een naam als een bloem. Deze plant wel eens genoemd naar HORTENSE DE BEAUHARNAIS, de bloedmooie dochter van Keizerin Josephine van Frankrijk. Wees eens modern, rebels en plaats een Hortensia in een ruime pot of in grond aan de inkom van de woning of op het terras.


Hij dient liefst in een schaduwhoekje geplaatst te worden en kan zeer lang in bloei staan. Een schaduwplekje of hoekje wil zeggen dat de zon op deze plek tussen 12 uur en 15 uur niet schijnt. Is er geen schaduwplekje, dan moet deze plant, u leest wel goed, zeer veel water krijgen om zijn lange bloeiwijze te kunnen behouden anders hangen de bladeren en zullen de bloemen klein blijven.

Verzorging
Na de bloei snijden we de plant in tot twee ogen boven de grond en laten de jonge scheuten vrij. De doorlevende plant wordt in de winter goed afgedekt en beschut tegen te strenge nachtvorst.
De potplant kan verpot worden in een grotere pot, ingeknipt worden en binnen bewaard worden bij een temperatuur van 16 graden. We kunnen dan de plant binnen, zeer vroeg in het voorjaar, water beginnen te geven zodat hij in de woning de eerste jonge scheutjes kan aanmaken. Veel vocht versnelt de nieuwe groei en brengt de lente vlug in huis. Nadien mag hij buiten op het terras of de voortuin geplaatst worden.

Soorten
Bij de macrophylla bestaan er eigenlijk maar twee soorten: de witte en de roze. De witte blijven steeds wit en de roze kunnen verkleuren naar blauw. Om het jaar kan men deze bloemen een andere kleur geven door AMMONIAKALUIN toe te voegen in de lente. Om de bloem langzaam te laten verkleuren geven we deze aluin via het gietwater in vier keer en eens per week. Zijn de bloemen bij het planten blauw dan dient men kalk toe te dienen om roze te worden. Het is dus een verrassing een plant in twee kleuren te kunnen hebben in de tuin.

Vermeerderen
Van afgesnoeide takjes maken we de beide ogen vrij door de bladeren te verwijderen. De stekjes gaan ofwel direct in volle grond en worden in de winter goed afgedekt of in een flesje om binnen verder te laten groeien. Men kan ook afleggen door goed aan te aarden en dan de gewortelde scheuten af te knippen om te verplanten.


De mijne staat al vol met knoppen.

Deze foto is gevonden op het internet.Mijn eigen foto's volgen nog.

Liefs

11:19 Gepost door dorangbloem in tips | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

11-02-07

Bloemen voor valentijn

 

boeketje

 

Bloemen

Naast de valentijnskaart worden er op Valentijnsdag vaak bloemen gegeven. Iedere bloem heeft een betekenis. Om te voorkomen dat je met een rouwboeket bij je geliefde aan komt hebben we de betekenis van bloemen voor je op een rijtje gezet.

Rozen
De roos is de bloem bij uitstek om aan je geliefde te geven. Hoewel de rode roos veruit het bekendste is, zijn er inmiddels vele soorten en kleuren. Welke kleur jij je geliefde moet geven hangt van je bedoeling af. Wij kunnen je hierbij helpen met de betekenis van de kleuren.

Kleur Betekenis
Dieprode Ik wil je
Gele Kies voor mij
Provence Vuur en vlam
Roze Jij en ik
Witte Vertrouw me
Witte en rodeVoor altijd samen
Zwart Het is uit

Naast rozen kan je natuurlijk ook voor een andere bloem kiezen. Als je voor een andere bloem kiest, het is leuk om de onderstaande betekenis op het kaartje te vermelden:

BloemBetekenis
AmaryllisBetoverende schoonheid
AnemoonVerwachting
Blauw viooltjeHoopvol
BoterbloemKinderlijk
KerststerNeem mijn angst weg
KrokusMisbruik me niet
Vergeet-me-nietWare liefde
Rode tulpLiefdesverklaring
IrisIk heb een boodschap voor jou
LotusbloemVreemde liefde
JasmijnSensualiteit
Gele chrysant Voorzichtige liefde

Zo houd je bloemen vers

Verwijder bij rozen de doornen en kapotte bladeren. Snij de steel schuin af onder stromend water. Als je de bloemen niet direct in een vaas kwijt kunt, leg ze dan tijdelijk in de koelkast. Ververs het water dagelijks om een opeenhoping van bacteriën te voorkomen. Verwijder de bladeren die het water raken. Gebruik water met kamertemperatuur. Houdt de bloemen uit fel zonlicht en vermijd ook airconditioners en tocht. Zet de bloemen 's nachts op een koele plek - hierdoor zullen ze langer mooi blijven. Naast het standaard bijgeleverde voedingszakje, kan er een beetje bleekmiddel aan het water worden toegevoegd om de bloemen in goede staat te houden. Gebruik echter niet meer dan een kwart-theelepeltje.

 

Deze informatie heb ik gevonden op een pagina van iday nl. en staat ook op de blog van Magda. Dus is dit geen eigen creatie maar genomen van een ander website hé.

Dinsdag ga ik terug naar een workshop bloemschikken over Valentijn.

Dus staat er hier  Woensdag terug een nieuw stukje te pronken.

 

13:39 Gepost door dorangbloem in tips | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

28-01-07

droogbloemen

DROOGBLOEMEN

Zijn uw mooie ingedroogde bloemstukken stoffig?

Blaas er even over met de haardroger
en ze zijn weer stofvrij.

Extra tip:
Doe dit niet binnen ( stof, stof, stof )
maar ga naar buiten.

 

HET INDROGEN VAN BLOEMEN

Op een koele luchtige plaats in kleine bosjes ophangen.

 Regelmatig controleren of de steeds dunner worden steeltjes niet uit het bosje glippen.

 

13:44 Gepost door dorangbloem in tips | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

22-01-07

gebruik van lijmpistool

 

V424-Lijmpistool

 

Een lijmpistool kan je gebruiken voor vele dingen vast te lijmen maar opletten want de lijm is heet .

Opgepast als de lijm toch op je vingers terecht komt.
De warme lijm nooit van uw vingers trekken wanneer die nog warm heeft ,want dan zou je je vel ook aftrekken.(al eens zelf meegemaakt)
Eerst een tijdje de verbrande plaats onder koud stromend water houden
tot dat de lijm volledig is afgekoeld.
Daarna voorzichtig de lijm verwijderen.

09:48 Gepost door dorangbloem in tips | Permalink | Commentaren (2) | Tags: lijmpistool, heet, lijm, aftrekken, vingers |  Facebook |

13-01-07

hyacint in vaas verzorgen

hytwh

Gebruik een schone vaas met schoon water en ververs om de twee dagen

 • Gebruik een hoge vaas. Hyacinten groeien door en de trossen worden zwaarder. Een hoge vaas zorgt voor ondersteuning.
 • Laat de bolbodem aan de steel zitten, die bevordert de stevigheid en de wateropname en daardoor de uitbloei. Bovendien komen de bloemen dan goed op kleur. Snijd je de bolbodem van de hyacint dan is de houdbaarheid minder. Bovendien zal er dan geen overweldigende geur ontstaan.
 • Maak de steel goed schoon voordat de hyacint in het water wordt gezet.
 • Snijbloemenvoedsel is niet nodig, maar schaadt niet.
   DE STELEN MOETEN DUS NIET AFGESNEDEN WORDEN !!!!!!
tips
 

 

09:54 Gepost door dorangbloem in tips | Permalink | Commentaren (1) | Tags: hyacint |  Facebook |

04-01-07

Tips over tulpen

Weldra maak ik een paar bloemstukjes met tulpen en daarom een voorsmaakje .Enkele tips.

tulpen

 

De tulp is nog steeds één van de meest geliefde voorjaarsbloemen.

 Tulpen kunnen zeer sterk zijn en lang mooi blijven als ze goed worden onderhouden.
Nadat u uw tulpen hebt gekocht, zet u ze eerst in wat water zodat ze zich helemaal vol kunnen zuigen hiermee.

 Zet je tulpen nadien in een vaas of maak er een mooie creatie van.

 Omdat tulpen veel vocht nodig hebben, moet u het water in de vaas regelmatig met vers water aanvullen. Zet de bloemen op een koele plaats, want door warmte en zonlicht gaan de stelen groeien en zullen de bloemen eerder opengaan, waardoor een schikking uit model raakt.
Tulpen kunnen gemakkelijk nog enkel centimeters groeien. Hou daar rekening mee als u ze verwerkt in een bloemstuk of tezamen met andere bloemen schikt in een vaas.
Om te voorkomen dat de tulpen gaan hangen kan u ook nog met een speld ongeveer 1 cm onder de bloemknop voorzichtig een gaatje dwars door de stengel prikken. Uw tulpen zullen dan niet zo gaan hangen.
Als u dit toch vergeten bent, kan u nadien alsnog gaatjes in de stengels prikken en de tulpen vervolgens stevig in een krant wikkelen en ze zo een nacht in het water laten staan. Wanneer u ze daarna 's morgens uit het krantenpapier haalt, hebben ze hun stevigheid terug gevonden.


21:01 Gepost door dorangbloem in tips | Permalink | Commentaren (1) | Tags: tulpen |  Facebook |

02-01-07

Nog een tip over Kerststerren

 

 

 

Kerstster

U kunt proberen de kerstster over te houden tot volgend jaar. Laat de plant na de bloei een tijd met rust. In het voorjaar wordt hij gesnoeid. Dek de snijwonden af met sigarenas. In de zomer mag de verpotte plant naar buiten. Zet hem in september weer binnen en besproei hem regelmatig.

Om in het water te zetten: Houd de onderste 5 centimeter van de afgesneden bloem eerst in kokend water of in een vlam. Het melksap moet stollen tot een soort kurk. Snijd daarna de onderste 2 centimeter dwars door de 'kurk'. De bloem kan nu in de vaas.

20:10 Gepost door dorangbloem in tips | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-01-07

Kerstster

Kerstster verzorgen

Met zijn rode bovenbladeren en groene onderbladeren straalt de kerstster de sfeer van Kerstmis uit. De kerstster bestaat echter niet alleen in rood en groen, er zijn ook roze, zalmroze en crèmekleurige  varianten verkrijgbaar. Het spreekt echter voor zich dat een plant die de naam kerstster draagt bij ons vooral bekend en populair is in de rode uitvoering.

 

 

 

Plaats de kerstster niet op koude of tochtige plaatsen.

 

Zorg dat de kerster voldoende licht krijgt.

 
 

Zorg dat de potkluit licht vochtig blijft door regelmatig lauw water toe te voegen

 

 

Voeg eenmaal per week plantenvoeding toe

Zorg voor voldoende luchtvochtigheid in de kamer. Indien de planten de juiste verzorging genieten, blijven ze een 8-tal weken bloeien.

 

 

 

 

 

 

 

 

21:53 Gepost door dorangbloem in tips | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

30-12-06

Tip over snijbloemen.

 
Velen onder jullie gaan morgend een boeketje bloemen kopen of ontvangen ,daarom wil ik jullie nog vlug eens volgende tips geven .Misschien kom je iets meer te weten.
 
boeket

Kies het geschikste tijdstip om bloemen te oogsten of aan te kopen. D.w.z.: de bloem moet in staat zijn om op eigen kracht verder open te bloeien. Snijd ze altijd schuin aan de stengel af.


Bloemen uit eigen tuin of uit de vrije natuur snijd je best 's morgens. Laat ze enkele uren water optrekken in een koele ruimte, vooraleer ze te verwerken.

 

Enkele tips voor de aankoop van een goede bloem :
Koop liefst geen bloemen die te dicht in de knop zitten : deze komen vaak niet eens uit of laten vlug hun kopje hangen, o.a. rozen, tulpen, narcissen, papavers, irissen en anemonen.
Alle bloemen gesloten : nerine, lelie.
Eerste bloem open : freesia, gladiool.
Een paar bloemen open : reukerwt, meiklokje.
Open : anjer, dahlia, chrysant, orchidee, gerbera.

 

Plaats de bloemen direct na het afsnijden in een vaas of emmer. Laat 1 à 2 uur optrekken. Zet ze op de juiste diepte in het water.
Laat nooit overtollige bladeren in water staan. Ze zouden verrotten en onaangename geuren verspreiden.
Plaats de bloemen in lauw water in een vaas. Warm water bevat minder zuurstof, wat schadelijk is voor de bloem.
Sommige bloemen laat je best water optrekken op een donkere, koele plaats (bv. tulp, anemoon, roos, gerbera)
Geef houtachtige stengels veel water; om verotting van de stengels te voorkomen.


Het snijbloemenvoedsel dat aan water toegevoegd wordt, is bedoeld om het water bacterievrij te houden. Het bevat suiker, de enige stof die de planten opnemen waardoor ze langer meegaan.


Vul de vaas of schikking elke dag bij met water.
Bloemen verdragen geen te warme plaatsen of tocht
Bloemen vragen voldoende luchtvochtigheid. Die kan verbeterd worden door regelmatig water te verstuiven.


Zet nooit rijp fruit bij bloemen. Fruit vormt ethyleengas en de bloemen verwelken hierdoor. Vooral anjers zijn hier heel gevoelig aan.


Het schoonhouden van vazen is heel belangrijk. Alleen omspoelen met warm water is niet voldoende. Reinig ze met een scheutje bleekwater of maak ze schoon met een afwasprodukt.

 

 

rood boeket

 

15:00 Gepost door dorangbloem in tips | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

29-12-06

Tip om rozen te verwerken

boeketje

Waar let men op : 
Bij rozen verwijdert men de doornen en kapotte bladeren.

Snij de steel steeds schuin af met een scherp mes en liefst onder stromend water.

Door het schuin afsnijden ontstaat er een groter oppervlakte waarmee de bloem meer water kan opnemen.

Als een roos haar kopje laat hangen, snij er een klein stukje van de steel schuin af met een scherp mes.

Steek de steel in een tas met heet water. Nadien kan de roos terug in het boeket.
In Noorwegen draait men de bloem in een stuk inpakpapier (om de bloem te beschermen tegen de damp) en steekt men de steel van de roos voor enkele seconden in een tas met kokend water.
Hoe dichter de rozen tegen elkaar staan hoe beter ze bewaren.

Verwerkt men witte rozen in een bloemstuk dat men wil laten indrogen, dan worden de witte rozen bruin. Gekleurde rozen blijven hun kleur min of meer behouden.

GlitterRose1

23:37 Gepost door dorangbloem in tips | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Het gebruiken van steekschuim

GROENE STEEKSCHUIM

 1. Welk is de juiste manier om  steekschuim te gebruiken en hoe lang moet het steekschuim in water ondergedompeld blijven?

  Gebruik de "drijvende onderdompel" methode: leg het steekschuim (op een zijde naar keuze) op het wateroppervlak van een met water gevulde container. Bij voorkeur voegt u eerst een hoeveelheid snijbloemenvoeding aan het water toe.
  OASIS® Ideal Bollen
  Laat het  steekschuim langzaam het water absorberen totdat het steekschuim op het water komt bovendrijven of naar de bodem van de container zinkt. Duw het steekschuim vooral NIET in het water want dan zullen er binnenin droge vlekken onstaan waardoor de bloemenstengels onvoldoende water kunnen absorberen.

  De wateropnametijd varieert naargelang de afmeting, de vorm en/of de densiteit van het  steekschuim.

 2. Hoe bewaar ik het  steekschuim het best?

  Het steekschuim bewaart u het best op normale kamertemperatuur, weg van direct zonnelicht. Indien het steekschuim aan direct zonnelicht wordt blootgesteld, kan een lichte verkleuring optreden, maar dit beïnvloedt geenzins de capilaire eigenschappen van het steekschuim.

  Vermijd een ruwe behandeling van het steekschuim, vermits daardoor de cel- structuur beschadigd wordt, hetgeen dan de watervoorziening van de bloemenstengels belemmert.

  Vermijd eveneens extreme hitte want die veroorzaakt een sterk waterverlies na de wateropname.

 3. Heeft het  steekschuim een uiterste gebruiksdatum?

  Wanneer bewaard in goede omstandigheden zal het steekschuim geen verouderingsverschijnselen tonen. Vermijd extreme hitte en vochtigheid vermits deze factoren in sommige gevallen de wateropname enigzins doen verminderen.

 4. Waarvan is  steekschuim gemaakt?

  Het  steekschuim wordt gemaakt op basis van phenol-hars, dat bijvoorbeeld ook gebruikt wordt bij het fabriceren van keukenwerkvlakken. Deze harsformule, samen met de andere ingrediënten, worden op zo'n manier verwerkt dat het  steekschuim telkens weer een constante kwaliteit heeft. Ongetwijfeld een eigenschap die wereldwijd door bloemisten sterk gewaardeerd wordt.

 5. Hoe gebruik ik de OASIS® Rainbow™ Foam het best en hoe lang laat ik het steekschuim in het water liggen?

  Gebruik de "drijvende onderdompel" methode. Leg het OASIS® Rainbow™ steekschuim op het wateroppervlak van een met water gevulde container. Bij voorkeur voegt u eerst een hoeveelheid snijbloemenvoeding aan het water toe.

  Laat het OASIS® Rainbow™ steekschuim langzaam het water absorberen totdat het steekschuim op het water komt bovendrijven of naar de bodem van de container zinkt. Duw het steekschuim vooral NIET in het water want dan zullen er droge vlekken optreden waardoor de bloemenstengels onvoldoende water kunnen absorberen.

  De wateropnametijd varieert van twee à vijf minuten.
  OASIS® RAINBOW® Blokken

  OASIS® RAINBOW® Blokken

 6. Kan ik het steekschuim nog gebruiken wanneer het terug opgedroogd is?

  Wij raden u aan het  steekschuim onmiddellijk te gebruiken na de wateropname. Indien het echter voor u onmogelijk is het steekschuim onmiddellijk na de wateropname te gebruiken, laat u het best in de watercontainer liggen (max. 24 uur) in plaats van het steekschuim te laten uitdrogen.
  steekschuim1


07:22 Gepost door dorangbloem in tips | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |