29-05-07

Hortensia

 

hortensia3

Hydrangea, Hortensia is haar naam, Hortense, mijn moeder, een naam als een bloem. Deze plant wel eens genoemd naar HORTENSE DE BEAUHARNAIS, de bloedmooie dochter van Keizerin Josephine van Frankrijk. Wees eens modern, rebels en plaats een Hortensia in een ruime pot of in grond aan de inkom van de woning of op het terras.


Hij dient liefst in een schaduwhoekje geplaatst te worden en kan zeer lang in bloei staan. Een schaduwplekje of hoekje wil zeggen dat de zon op deze plek tussen 12 uur en 15 uur niet schijnt. Is er geen schaduwplekje, dan moet deze plant, u leest wel goed, zeer veel water krijgen om zijn lange bloeiwijze te kunnen behouden anders hangen de bladeren en zullen de bloemen klein blijven.

Verzorging
Na de bloei snijden we de plant in tot twee ogen boven de grond en laten de jonge scheuten vrij. De doorlevende plant wordt in de winter goed afgedekt en beschut tegen te strenge nachtvorst.
De potplant kan verpot worden in een grotere pot, ingeknipt worden en binnen bewaard worden bij een temperatuur van 16 graden. We kunnen dan de plant binnen, zeer vroeg in het voorjaar, water beginnen te geven zodat hij in de woning de eerste jonge scheutjes kan aanmaken. Veel vocht versnelt de nieuwe groei en brengt de lente vlug in huis. Nadien mag hij buiten op het terras of de voortuin geplaatst worden.

Soorten
Bij de macrophylla bestaan er eigenlijk maar twee soorten: de witte en de roze. De witte blijven steeds wit en de roze kunnen verkleuren naar blauw. Om het jaar kan men deze bloemen een andere kleur geven door AMMONIAKALUIN toe te voegen in de lente. Om de bloem langzaam te laten verkleuren geven we deze aluin via het gietwater in vier keer en eens per week. Zijn de bloemen bij het planten blauw dan dient men kalk toe te dienen om roze te worden. Het is dus een verrassing een plant in twee kleuren te kunnen hebben in de tuin.

Vermeerderen
Van afgesnoeide takjes maken we de beide ogen vrij door de bladeren te verwijderen. De stekjes gaan ofwel direct in volle grond en worden in de winter goed afgedekt of in een flesje om binnen verder te laten groeien. Men kan ook afleggen door goed aan te aarden en dan de gewortelde scheuten af te knippen om te verplanten.


De mijne staat al vol met knoppen.

Deze foto is gevonden op het internet.Mijn eigen foto's volgen nog.

Liefs

11:19 Gepost door dorangbloem in tips | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

20-05-07

Passiflora

Passiflora of exotische bloemenpracht

Opvallen doen passiflora zeker. Dat moet ook, want ze bloeien slechts één dag. Op dat korte tijdsbestek moeten deze bloemen zo veel mogelijk insecten lokken met hun bonte kleuren, unieke details en heerlijke geuren.

 

 

Passiebloemen bloeien slechts één dag, hooguit anderhalve dag. Natuurlijk moeten ze op die korte tijd zo veel mogelijk insecten weten te lokken om hun nageslacht te verzekeren. Daarin slagen ze met glans door hun rijkdom aan geuren en kleuren.

 

 

Klimmers

Passiflora zijn klimplanten. Met hun hechtranken kunnen ze zich rond alles wentelen. Daarom plant je ze best beschut tegen een zonnige muur of schutting uit de wind. Omdat ze in de vrije natuur bomen en andere planten als steun gebruiken, hebben ze geen stevige stam. Toch kunnen ze in één zomerseizoen tot 6 meter groeien.

 

Als je met tuindraad, gaas of ander klimmateriaal werkt, kunnen de planten zich gemakkelijk vasthechten. Laat ze echter zelf hun weg zoeken.

 

Luchtige grond

De wortels van de passiebloem hebben een luchtige, goed doorlatende bodem nodig. Vul de pot eerst met een bodempje kleikorrels of steentjes van enkele centimeters dik. Hierbovenop komt een luchtige potgrond met bark (boomschors) en kleikorrels voor een goede drainage.

 

Extra bescherming voor de winter

Veel passiflora overleven onze winters niet. In een serre hebben ze weliswaar niet zo veel last van barre weerstomstandigheden. In open lucht sneuvelen echter heel wat planten. De stam kan dan scheuren, waardoor de passiebloem erg te lijden heeft onder koude en neerslag. Zorg daarom voor een goede beschutting in de winter. Zo kan je de plant op die manier leiden dat ze heel dicht tegen de grond ligt. Ze is dan tegelijk beter beschut tegen vorst.

 

In de winter hebben passiflora weinig water nodig. Ze houden niet van natte wortels.

 

Zomerverblijf

Van oorsprong groeien passiebloemen op schaduwrijke plekken. Daarom kies je in je tuin best een beschutte plek uit. Volle zon en tocht zijn uit den boze.

 

Zorg ervoor dat de pot niet uitdroogt in de zomer. Geef dus voldoende water en bij voorkeur kraantjeswater. Deze planten houden van het beetje kalk dat daarin zit. Qua zuurtegraad is 6 ideaal.

 

 

Bemesting

Passiflora mogen niet bemest worden in de winter. Vanaf het late voorjaar kan je een algemene bemesting geven. Als de plant in juli bloeit, gedijt ze goed met wat extra kalium. Dit zal dan voor heldere kleuren en sterkere geuren zorgen.

 

Wat de sporenelementen betreft is de passiebloem gebaat met magnesium en ijzer. Deze zorgen voor frisse, groene bladeren.

 

Snoeien

Snoei een eerste maal in de lente. Dan mag er heel wat af: snoei tot op één of een halve meter boven de grond.

 

In de herfst kan je nog een tweede maal snoeien, maar deze keer doe je er best niet te veel af. De helft of een derde van enkele stengels afknippen volstaat.

 

Knip altijd enkele centimeters boven een knop of bladsteel.

 

Verpotten

Elke twee jaar moet je je passiflora verpotten zodat ze nieuwe luchtige aarde krijgen. Verpot deze planten niet in de herfst! De ideale periode om te verpotten is van het voorjaar tot begin zomer.

 

Stekken

Het snoeihout kan je stekken. Een stengel van 60 cm levert vier stekken op. De top gebruik je liever niet: hij is te zacht, rot snel en krijgt moeilijk wortels.

 

Neem een stuk stengel met twee oksels. Twee centimeter boven de bovenste knop moet je de stengel schuin afsnijden. Twee à drie centimeter onder de onderste oksel snij je hem eveneens schuin af. Van de onderste knop moet je de hechtrank, het blad en de steunbladeren verwijderen zodat enkel de oksel overblijft. Van het bovenste oksel moet je de hechtrank en de steunbladeren weghalen. Het blad mag je half of voor twee derde laten zitten voor een betere verdamping en wortelvorming.

 

Leg de stekken in koud water. Daarna mogen ze enkele uren uitdruipen in de koelkast. Dompel de stekken vervolgens in stekpoeder. Twee derde van de stek steek je vervolgens in stekaarde. Deze is gemengd met zand en biedt een luchtige omgeving om goed in te wortelen.

 

Bewaar de stekken op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. Een vochtige omgeving bevordert het wortelen. Gebruik daarom een miniserre of doe er een plastic zak rond. Na enkele weken verschijnen de eerste wortels.

 

Zaaien

In plantencentra kan je zaden van passiflora kopen. Deze zijn echter erg hard; de schil moet eerst zacht worden voor je ze uitzaait in een bedje met stekaarde. In de vrije natuur zorgen vogels en andere dieren ervoor dat de zaden door de maagzuren zacht worden. Hoe doe je dat in cultuur? Laat de zaadjes een hele dag én nacht weken in wat lauwe melk of eventueel sinaasappelsap. Deze vloeistof in de koelkast bewaren, hoeft niet. De melkzuren nemen de functie over van de maagzuren.

 

Spoel de zaden daarna lichtjes en verspreid ze over de stekaarde. Bedek ze met een halve centimeter aarde. Druk de grond lichtjes aan en bevochtig hem. De zaden kiemen het snelst op een lichte plaats met een goede luchtvochtigheid. Laat de zaailingen niet uitdrogen. Na een tijdje vormen ze bladeren, dan mag je de plantjes verspenen in gewone tuinaarde.

20:22 Gepost door dorangbloem in decoratie | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

14-05-07

Hoe verzorg ik mijn moederdagkado?

moederdag

 

 

 

Orchideeën het hele jaar door
 Hoe zorg je er nu voor dat je volgend jaar weer van die bloemenpracht kan genieten?

Winter
De meeste orchideeën hebben een groeiseizoen gevolgd door een rusttijd die enkele weken tot maanden duurt. In hun oorspronkelijke habitat valt die rusttijd samen met de droge tijd. Bij ons wordt die droogte vervangen door de winter: de orchidee stopt met groeien tot de dagen in het voorjaar weer langer worden. Houd orchideeën die in rust zijn, droog. Geef af en toe wat water als de pseudo-bulben verschrompelen. Pseudo-bulben zijn bovengrondse schijnknollen waarin sommige orchideeën voedsel en vocht opslaan.

De populaire phalaenopsis (zie foto) heeft geen rustperiode, maar kent wel een vertraagde groei in de winter. Deze plant moet éénmaal per week water krijgen en nu en dan een lichte bemesting.

Houd tijdens de winter de nachttemperatuur in de gaten. Warm te telen orchideeën zoals de phalaenopsis vragen eigenlijk een nachttemperatuur van minstens 18°C. Ook overdag vereisen orchideeën een minimumtemperatuur van 20°C. Een koude, vochtige omgeving bevordert immers schimmelvorming. Tocht is eveneens uit den boze.

Geef orchideeën zo veel mogelijk licht, maar houd ze uit de buurt van de verwarming die oververhitting en uitdroging veroorzaakt.

Lente
Orchideeën die de hele winter in rust zijn geweest, beginnen in de lente opnieuw te groeien. Veel orchideeën bloeien ook in deze periode. Ondersteun daarom zware en vaak dunne bloeistengels met een stokje.

Geef nu regelmatig – een- of tweemaal per week – water en voeg er bij elke derde gietbeurt een lichte bemesting aan toe.

Verhoog daarnaast de luchtvochtigheid door de bladeren van de orchideeën geregeld te besproeien. Je kan de orchideeën ook in een vochtbak plaatsen: een platte bak zonder gaten die je vult met een laag kleikorrels van 2,5 cm dik. Vul deze vochtbak deels met water, zodat de orchideeën extra vocht krijgen door verdamping. Let er wel op dat de orchideeën niet in het water zelf staan, want dat beschadigt de wortels.

Verpot de orchidee bij het begin van de nieuwe groei of na de bloei, als de pot vol wortels zit of de potgrond vergaan is.

In dit seizoen kan de temperatuur overdag aardig toenemen. Scherm orchideeën af die op de vensterbank in de voorjaarszon staan.

Vanaf 15 mei mag je de meeste orchideeën, met uitzondering van de phalaenopsis, buiten plaatsen in de schaduw. Het verschil in dag- en nachttemperatuur zal de bloei stimuleren. De wind zal een toevallige regenbui snel doen vergeten. Probeer wel een minimale nachttemperatuur van 15°C te garanderen, anders haal je de planten beter binnen.

Zomer
Houd de temperatuur in de gaten zodat de orchideeën overdag niet te warm staan. Temperaturen boven 30°C kunnen de groei afremmen of zelfs stoppen. Scherm de orchideeën indien nodig nog wat extra af. Profiteer van de ochtend- en avondzon en vermijd de middagzon. Ook nu kan je de planten  buiten in de schaduw plaatsen.

Geef een- à tweemaal per week water en verhoog de bemesting tot eens per twee gietbeurten.

Zorg voor een goede luchtvochtigheid rond de planten en besproei de bladeren ’s morgens en eventueel zelfs ’s middags.

Verwijder oude bloeistengels wanneer de bloemen zijn uitgebloeid. Uitgebloeide stengels van de phalaenopsis mag je snoeien tot op het derde oog boven het blad.

Herfst
De orchideeën moeten nu van al het mogelijke licht kunnen profiteren. De zon neemt immers sterk af in kracht. Verwijder daarom eventuele schermen.

Haal orchideeën die buiten stonden, in september of oktober naar binnen, afhankelijk van de temperatuur.

Geef langzaamaan minder water en laat de plant uitdrogen tussen twee gietbeurten.

Verpot ten slotte jonge zaailingen of orchideeën die een grotere pot nodig hebben.

Tips voor het water geven

 • Gebruik regenwater of gedemineraliseerd water op kamertemperatuur.
 • Gebruik een gieter met een lange tuit om beschadigingen te voorkomen.
 • Giet het water niet in het hart van de plant, maar op het grondmengsel.
 • Geef de orchidee ’s morgens water zodat het vocht de tijd heeft om op te drogen.
 • Maak de grond goed nat. Plaats de plant op een rooster en geef genoeg water om de pot te laten overstromen. Wacht tot het water door de gaten van de pot weggelopen is en doe nogmaals hetzelfde.

Tips voor het verpotten Orchideeën

 • Verpot orchideeën om de twee jaar, bij voorkeur tijdens het voorjaar, als de nieuwe scheuten enkele centimeters groot zijn.  
 • Gebruik plastic potten of terracotta potten met gaten. Bij hoge temperaturen houden deze laatste de wortels koeler, maar het grondmengsel droogt wel sneller uit omdat ze poreus zijn. Voor een phalaenopsis gebruik je best een transparante pot, anders maakt de plant te veel luchtwortels aan en verliest ze het contact met de potgrond en dus voedingsstoffen.
 • Houd de pot zo klein mogelijk. Orchideeën die in de lengte groeien, zoals de phaleanopsis, kunnen in dezelfde pot geplaatst worden. Orchideeën die in de breedte groeien, hebben een pot nodig die 5 cm groter is.
 • Gebruik drainagemateriaal: leg stukjes piepschuim op de bodem van de pot. 
 • Snijd alle dode, zwarte wortels weg, verwijder het oude mengsel en vervang het door verse potgrond die geschikt is voor orchideeën. 
 • Oude pseudo-bulben moeten tegen de potwand rusten. Een phalaenopsis plaats je in het midden van de pot.
 • Verwijder overtollige bladerloze of dode pseudo-bulben.
 • Geef pas na enkele dagen water zodat beschadigde wortels de tijd krijgen om gedeeltelijk te genezen.
 • Houd er rekening mee dat de orchideeën na het verpotten wat kunnen verschrompelen of blad laten vallen.

Er zijn duizenden soorten orchideeën, elk met een ander habitat en dus ook een aangepaste verzorging. Deze richtlijnen zijn algemene aanwijzingen, die gelden voor typische vensterbankorchideeën zoals een phalaenopsis of cambria. Informeer je bij aankoop van specialere orchideeën zoals phragmipediums en miltonia's over de eisen die het soort stelt.

09:26 Gepost door dorangbloem in decoratie | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

10-05-07

Moederdag bloemstuk

DSC02831

 

 

Wat heb je nodig:

 • Een tak Orchideeën (groen)
 • 3 lichtroze anjers.
 • 3 roze rozen.
 • 2 groene appels.
 • 3 takjes asparagus.
 • 7 blaadjes van een boom(rode en groene tinten).
 • 3 takken van een varen.
 • 1 rood namaakblad en 2 groene namaakbladen.
 • Mooie vierkante schaal.
 • Steekschuim.
 • bloemenprikker

Eine Orchidee

Hoe ga je te werk:

 

Kleef de bloemenprikker in het midden van de schaal.

Steek het natte steekschuim op de prikker.

 

Neem de orchideetak en hou hem voor jouw.Alle bloemen die niet naar jouw kijken doe je heel voorzichtjes weg.Leg ze aan de kant.

Deel nu je tak in twee en steek die aan twee hoeken in je steekschuim.

Neem nu de varentakjes en verdeel deze over je stukje.

Neem de drie namaakbladeren en steek de groene onder je tak orchidee en de rode ertussen.

Verddel de 7 blaadjes in je stukje.Steek nu je afgeknipte borchideebloempjes in je stukje.

Neem je 2 appels en plaats met een satestok in je steekschuim met het kroontje naar boven.

De anjres en de rozen mag je nu ertussen verwerken.

Als slot verwerk je de asparagus om het geheel wat te breken.

 

 

Zo kom je terug aan dit pracht van een bloemstuk.

Veel plezier in het maken van dit stuk.

 

18:04 Gepost door dorangbloem in moederdag | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

09-05-07

Moederdag bloemstuk

Dit is mijn bloemstukje die ik net gemaakt heb in de workshop bloemschikken.
Morgen volgt de beschrijving.
 
 
DSC02831

22:26 Gepost door dorangbloem in decoratie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-05-07

Surfinia

 

 

 

PLANTPERIODE
Reeds vanaf half april zijn deze prachtige planten in pot verkrijgbaar in de handel. Vanaf half mei kunnen eigenlijk alle eenjarigen naar buiten. Het gevaar voor vorstschade is dan meestal geweken; na de ijsheiligen.

WATERBEHOEFTE
Tijdens warme zomerdagen hebben Surfinia’s (hangpetunia’s) dagelijks water nodig. Geef echter niet te overvloedig water, anders rotten de wortels
van de planten.

BEMESTEN
Indien je regelmatig deze planten bijbemest, hetzij met een vloeibare meststof, hetzij met een organische fijnkorrelige meststof, deze werkt doorgaans langer,
zullen deze planten je belonen met een overweldigende groei en bloemenpracht.

ONDERHOUD
Let er op de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen. Indiende bladeren geel worden; bijbemesten. Indien er een witte “waas” op de blaadjes
komt is dat waarschijnlijk meeldauw.
Gebruik dan een beschermingsmiddel om deze schimmel te bestrijden. Soms kunnen de bladluizen de jonge scheuten aanvallen. Besproei de planten met een zacht insectenmiddel om ze te verwijderen. Indien de hangplanten te lang worden, mag je ze eens insnoeien en ze nadien bijbemesten zodat je verjongde
groeikracht krijgt bij je planten.

 

 

 

 

Straks zal ik de mijne planten.

Deze morgend kon ik het niet laten om naar de bloemenzaak te gaan om er te gaan kopen.

14:13 Gepost door dorangbloem | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-05-07

Meiklokjes

Afbeelding:Muguet by ltshears.jpg

 

 

Het lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) is een kleine tot 30 centimeter hoge vaste plant die in het wild voorkomt in bosrijke streken,
maar ook als tuinplant wordt gehouden. In de grond bevindt zich een kruipende wortelstok. Een paar brede parallelnervige bladeren staan aan de voet van de bloeistengel.
 Het lelietje-van-dalen is zwak giftig doordat het bepaalde glycosiden bevat.


Kenmerken:
De bloem is wit, klokvormig en heeft een aangename geur. De bloemen worden circa 8 millimeter lang. Er is ook een gekweekte vorm met roze bloemen. Er vormt zich een naar één kant gekeerde tros van zes tot twaalf bloemen. Deze bloeit in de maanden mei en juni. De soortaanduiding majalis betekent letterlijk van de maand mei.

De vrucht van het lelietje-van-dalen is een rode bes die twee blauwe zaden bevat.

De bladeren zijn breed-elliptisch, gesteeld en onbehaard. Ze staan met z'n tweeën bijeen. Onder aan de plant bevindt zich een schede van papierachtige schutbladen.

 

Gebruik:
De bloemen en wortels worden door de farmaceutische industrie verwerkt, omdat deze de hartwerking kunnen beïnvloeden. In oude geschriften uit de 16e eeuw is te lezen dat deze kennis toen al bekend was. Ook werden de gedroogde bloemen toegevoegd aan snuiftabak. Uit de bloemen kan geen etherische olie worden gewonnen. Omdat de geur zeer populair is in de parfumerie en de cosmetica, wordt deze met behulp van geurstoffen als hydroxycitronellal samengesteld.

08:42 Gepost door dorangbloem in decoratie | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |