29-05-07

Hortensia

 

hortensia3

Hydrangea, Hortensia is haar naam, Hortense, mijn moeder, een naam als een bloem. Deze plant wel eens genoemd naar HORTENSE DE BEAUHARNAIS, de bloedmooie dochter van Keizerin Josephine van Frankrijk. Wees eens modern, rebels en plaats een Hortensia in een ruime pot of in grond aan de inkom van de woning of op het terras.


Hij dient liefst in een schaduwhoekje geplaatst te worden en kan zeer lang in bloei staan. Een schaduwplekje of hoekje wil zeggen dat de zon op deze plek tussen 12 uur en 15 uur niet schijnt. Is er geen schaduwplekje, dan moet deze plant, u leest wel goed, zeer veel water krijgen om zijn lange bloeiwijze te kunnen behouden anders hangen de bladeren en zullen de bloemen klein blijven.

Verzorging
Na de bloei snijden we de plant in tot twee ogen boven de grond en laten de jonge scheuten vrij. De doorlevende plant wordt in de winter goed afgedekt en beschut tegen te strenge nachtvorst.
De potplant kan verpot worden in een grotere pot, ingeknipt worden en binnen bewaard worden bij een temperatuur van 16 graden. We kunnen dan de plant binnen, zeer vroeg in het voorjaar, water beginnen te geven zodat hij in de woning de eerste jonge scheutjes kan aanmaken. Veel vocht versnelt de nieuwe groei en brengt de lente vlug in huis. Nadien mag hij buiten op het terras of de voortuin geplaatst worden.

Soorten
Bij de macrophylla bestaan er eigenlijk maar twee soorten: de witte en de roze. De witte blijven steeds wit en de roze kunnen verkleuren naar blauw. Om het jaar kan men deze bloemen een andere kleur geven door AMMONIAKALUIN toe te voegen in de lente. Om de bloem langzaam te laten verkleuren geven we deze aluin via het gietwater in vier keer en eens per week. Zijn de bloemen bij het planten blauw dan dient men kalk toe te dienen om roze te worden. Het is dus een verrassing een plant in twee kleuren te kunnen hebben in de tuin.

Vermeerderen
Van afgesnoeide takjes maken we de beide ogen vrij door de bladeren te verwijderen. De stekjes gaan ofwel direct in volle grond en worden in de winter goed afgedekt of in een flesje om binnen verder te laten groeien. Men kan ook afleggen door goed aan te aarden en dan de gewortelde scheuten af te knippen om te verplanten.


De mijne staat al vol met knoppen.

Deze foto is gevonden op het internet.Mijn eigen foto's volgen nog.

Liefs

11:19 Gepost door dorangbloem in tips | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

mooi De hortensia is ook één van mijn lievelingsbloemen.
Ik heb er zo'n 7 tal staan in onze tuin.Ik heb moeite om ze in de tuin centra te laten staan :-).
groetjes Nancy

Gepost door: nancy | 29-05-07

Te vroeg... Ja, ik ben te vroeg komen piepen want je nieuwe bloemstukje is nog niet te bewonderen.
Groetjes...

Gepost door: Margo | 08-06-07

De commentaren zijn gesloten.