01-05-07

Meiklokjes

Afbeelding:Muguet by ltshears.jpg

 

 

Het lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) is een kleine tot 30 centimeter hoge vaste plant die in het wild voorkomt in bosrijke streken,
maar ook als tuinplant wordt gehouden. In de grond bevindt zich een kruipende wortelstok. Een paar brede parallelnervige bladeren staan aan de voet van de bloeistengel.
 Het lelietje-van-dalen is zwak giftig doordat het bepaalde glycosiden bevat.


Kenmerken:
De bloem is wit, klokvormig en heeft een aangename geur. De bloemen worden circa 8 millimeter lang. Er is ook een gekweekte vorm met roze bloemen. Er vormt zich een naar één kant gekeerde tros van zes tot twaalf bloemen. Deze bloeit in de maanden mei en juni. De soortaanduiding majalis betekent letterlijk van de maand mei.

De vrucht van het lelietje-van-dalen is een rode bes die twee blauwe zaden bevat.

De bladeren zijn breed-elliptisch, gesteeld en onbehaard. Ze staan met z'n tweeën bijeen. Onder aan de plant bevindt zich een schede van papierachtige schutbladen.

 

Gebruik:
De bloemen en wortels worden door de farmaceutische industrie verwerkt, omdat deze de hartwerking kunnen beïnvloeden. In oude geschriften uit de 16e eeuw is te lezen dat deze kennis toen al bekend was. Ook werden de gedroogde bloemen toegevoegd aan snuiftabak. Uit de bloemen kan geen etherische olie worden gewonnen. Omdat de geur zeer populair is in de parfumerie en de cosmetica, wordt deze met behulp van geurstoffen als hydroxycitronellal samengesteld.

08:42 Gepost door dorangbloem in decoratie | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Beïnvloedt inderdaad de hartwerking, mag wel niet 'zomaar' gebruikt worden want de werkende dosis en de dodelijke dosis liggen héél dicht bij elkaar.... dus overlaten aan zij die er iets van weten ;-)...

Gepost door: lavender faery | 04-05-07

:-) mooie foto !!
prettig weekend
groetjes

Gepost door: Borriquito | 05-05-07

De commentaren zijn gesloten.